De invloed van yoga op burn-out

Kun je met yoga een burn-out of een terugval in een burn-out voorkomen? Ik vroeg me dit vanochtend af toen ik op mijn yogamatje lag en nadacht. Eigenlijk is dit niet de bedoeling bij yoga maar goed soms gebeurt dit. Waarschijnlijk herken je dit wel. Je wilt juist je gedachte tot rust brengen maar voordat je het weet ben je je boodschappenlijstje aan het maken.

Je gedachte dwalen af. Wat dus ook bij mij gebeurde. Gelukkig hoorde ik de geruststellende stem van de yogajuf op de achtergrond dat dit helemaal niet erg is. Je gedachte mogen afdwalen. De oplossing is om je er bewust van te zijn en weer naar je ademhaling toe te gaan. Uit ervaring weet ik dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Uiteindelijk lukte het. Ik kon mijn gedachte loslaten. Heerlijk ontspannen en toen ik thuis kwam had ik weer nieuwe inspiratie voor een blog. Helpt yoga om stress te reduceren en kun je er een burn-out mee voorkomen?

Want wat is de invloed van yoga op mensen die een burn-out hebben ? Kun je door middel van yoga ook uit een burn-out komen of is het een hulpmiddel een tijdelijke oplossing die uiteindelijk niet de oorzaak aanpakt? Om dit te onderzoeken gaan we eerst eens kijken wat yoga nu eigenlijk is. Daarna pakken we er wetenschappelijk materiaal bij en geef ik tips hoe je yoga (tijdens het lopen) kunt toepassen heerlijk in de buitenlucht.

Wat is yoga?

Yoga is vanuit India door een aantal mensen naar Nederland gebracht. De beoefenaars van toentertijd “de yoga” werden vooral gezien als zweverig. Tegenwoordig wordt het steeds normaler en zelfs zakenlui raken verslaafd aan een uurtje yoga in de ochtend. De achtergrond van yoga is een holistische benadering. Het woord ‘yoga ‘is afgeleid van het Sanskriet woord yuj dat verbinding betekent.

Het gaat dan om de verbinding van lichaam en geest. Soms kunnen dit ingewikkelde oefeningen zijn waarbij je je been rechtsomkeert achterin je nek moet leggen om je oor heen. Maar gewoon een tijdlang in kleermakerszit zitten hoort ook daarbij. Of gewoon liggen in de “lijkhouding “ en mediteren. Ook zijn er verschillende toepassingen van yoga maar de meest gebruikte vorm is de hatha yoga.

De invloed van yoga op burn-out en stress

Welke vorm van yoga je wilt beoefenen is helemaal afhankelijk van je behoefte, kracht en lenigheid. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je kiest als het maar bij jouw behoefte aansluit. Het leuke van yoga is dat je het op je eigen manier kan doen en je er uit kan halen wat voor jou belangrijk is.

Het uiteindelijk doel is toch dat je vooral uit je hoofd gaat naar je gevoel. Ideaal dus voor mensen die veel nadenken en niet voelen. Als je een burn-out hebt zul je herkennen dat je veel nadenkt. Dat je maar blijft malen in je hoofd. Daardoor heb je moeite met ontspannen, slaap je slecht en heb je misschien een hoge bloeddruk.

Wat al deze klachten betreft zal yoga daarin een prima vorm van ontspanning zijn. Yoga brengt je tot rust waardoor je je gedachte weer even op een rijtje kan zetten. Daardoor zul je merken dat je de wereld weer wat luchtiger kan zien en overzien. Je kunt jezelf daardoor makkelijker accepteren.

Voor mij las coach een reden om yoga ontspanningsoefeningen toe te passen in vooral de eerste fase. Het accepteren dat je een burn –out hebt is een belangrijke fase. Als je deze stap hebt gemaakt dan ben je al goed op weg. Daarom pas ik ook oefeningen vanuit de yoga toe in de wandelsessies buiten met mijn cliënten.

Helpt yoga om uit een burn-out te komen?

Ik denk zeker dat het helpt vooral in de eerste acceptatiefase. Je komt tot rust, leert ontspannen en gaat weer terug naar het hier en nu. Het is een oplossing die je helpt met ontspannen. Doordat je leert ontspannen zal je meer in balans komen. Yoga helpt je ook met het aanpassen van een hoge ademhaling naar je buik.

Als je een burn-out hebt zal je herkennen dat je vaak hoog in ademhaling zit. Het gevoel alsof je een Marathon hebt gelopen terwijl je net de trap op bent. Een ontspannen ademhaling ( naar de buik ) zorgt er voor dat je je beter voelt. Yoga zal helpen bij het ‘uit het hoofd komen’ en naar het lichaam te gaan.

De oorzaak van burn-out

Maar je zult tegen vragen aanlopen hoe het zo ver heeft kunnen komen. Waarom heb jij een burn-out en niet de buurman, die is toch ook hartstikke druk. Bedenk dat juist mensen die een burn-out krijgen mensen zijn die doorzetten. Perfectionisten die het graag goed willen doen. Vaak heeft het ook met de omgeving te maken.

Het is een mismatch met de omgeving waardoor het niet gaat. Kan op je werk zijn maar ook privé. Allerlei oorzaken liggen hieraan ten grondslag waardoor het vuurtje uitgaat bij jou. Even, want je kunt er zeker weer boven op komen. Acceptatie, ontspanning en NEE leren zeggen kunnen voor jou de sleutelwoorden zijn. En een bewustwording van de oorzaak. Soms komt dat vanzelf en soms kunnen wij jou daar mee helpen.

Een totaalaanpak werkt het beste

De beste aanpak bij burn-out is een totaal plaatje waarbij beweging, buiten, ontspanning en gedrag een onderdeel zijn. Hiervan kan yoga een heel mooi onderdeel kan zijn. Hoe heerlijk is het als je buiten je ontspanningsoefeningen kan doen in combinatie met coaching en bewegen!

De voordelen op een rij:

Vitamine D

Doordat je naar buiten gaat zal je meer vitaminen D opnemen. Veel mensen hebben vitamine D tekort doordat we tegenwoordig veel binnen zitten. Vermoeidheid kan een teken zijn van vitamine D tekort. Maak er een mooie gewoonte van. Ga in weer en wind naar buiten. Ook als de zon niet schijnt maak je buiten vitaminen D aan.

Coaching

Daar hebben we weer die volledige benadering. De verbinding met lichaam en geest. Yoga helpt vooral om terug te gaan naar je gevoel. Bijvoorbeeld “aarden “ het even bewust stilstaan en contact maken met de aarde. Coaching helpt je daarbij om de oorzaken te achterhalen van je burn-out. De oorzaak kan van alles zijn. Coaching helpt je daarbij als je door de bomen het bos niet meer ziet.

Zintuigen

Hoe mooi is het als je daarbij ook al je zintuigen buiten kan inzetten. Je hoeft dan geen cassettebandje op te zetten want de vogeltjes die je hoort zijn puur natuur. Hier bewust van te worden kan je al heel veel ontspanning geven. Yoga is dus eigenlijk 1 van de hulpmiddelen die je kan gebruiken om van je burn-out af te komen.

Beweging

Bewegen buiten in de natuur is natuurlijk het mooiste wat er is. Het geeft je ontspanning. Je krijgt weer conditie. Je gaat je daardoor al beter voelen. Door het “sjoggen“ langzaam hardlopen maak je de stofjes (endorfin/ dopamine etc) aan waardoor je je nog beter voelt. Het is goed om te weten welke beweging bij burn-out geschikt is.

Wetenschappelijk bewijs

Als ik google op wetenschappelijk bewijs wat betreft yoga en een burn-out kom ik het volgende tegen. Het is bewezen dat meditatie helpt tegen stress. Meditatie zorgt voor een lagere bloeddruk, pijnreductie en tot een positieve boost voor je libido. Het mooie is dat het daarnaast ook nog eens zorgt voor het vrijkomen van serotine, dopamine en endorfines.

Kortom, yoga is ook veel mediteren en helpt dus zeker tegen het voorkomen van stress. Een ander wetenschappelijk onderzoek aan de Harvard universiteit toont aan dat deelnemers aan meditatie- en /of aandachtstrainingen minder kans hebben om terug te vallen na een depressie en dat meditatie en aandachtstraining mentale problemen en stress helpt te verlichten en het psychologisch functioneren verbetert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: